Kahve’nin tarihi
Genel kanının aksine, kahvenin ilk olarak Yemen’de değil, Sudan ve Etiyopya dolaylarında yaklaşık 1.000 yıl önce tüketilmeye başlandığı düşünülmektedir. 15.yy’ın ilk dönemlerinde, Afrika ile ticaret yapan Müslüman tüccarlar, Arap Yarımadasını kahve çekirdekleri ile tanıştırdı. Araplar arasında gittikçe daha popüler olmaya başlayan kahve, aynı zamanda Sufiler arasında daha uzun süreli ibadet edebilmek için de kullanılmaktaydı. Arapların geliştirdiği kahve kültürü, kavurma, öğütme ve demleme yöntemleri ile kahve, günümüzde içilenlere çok yakın bir tada sahip olmuştu.
Arap Yarımadasında sahip olduğu ün, kahvenin Anadolu’ya, Kuzey Afrika’ya, Hindistan’a ve Avrupa’ya ticaretini başlatmıştır. Kolonileşme döneminde Avrupa’lı devletler kahve yetişme potansiyeli olan her yerde kahveyi yetiştirmeyi denemişlerdi. Günümüzde büyük kahve üreticileri olan ülkeler de kahve ile ilk olarak bu dönemde tanışmışlardı.
Kahve çeşitleri, Arabika ve Robusta
Bir çok çeşit kahve bulunmasına rağmen, ticari amaçlı üretilen kahvelerin neredeyse tamamı Arabika veya Robusta’dır.
Robusta, Arabika’ya göre daha verimlidir, yaklaşık 12 metre uzayan Robusta’da bir salkımda 40-50 kahve kirazı bulunurken, bu rakam 3-4 metre uzayan Arabika dallarında 10-20 arasındadır. Arabika kirazları olgunlaştıklarında dallardan dökülmektedir, bu yüzden olgunlaşma zamanları sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Robusta hastalıklara ve zararlılara karşı da daha dayanıklıdır. Tad konusuna geldiğimizde, Arabika çekirdeklerinin Robusta’ya göre daha kaliteli olduğu düşünülür. Hem üretiminin daha zor ve verimsiz olması sebebiyle, hem de daha fazla talep gördüğü için Arabika çekirdeklerinin fiyatı, Robusta’lardan fazladır.
‘Harman’ ve ‘Tekli Orijin’ kavramları
Harman, belirli bir lezzeti oluşturmak için farklı bölgelerden, farklı tür kahve çekirdeklerinin bir araya getirilmesine denmektedir. Tekli orjinler ise, tek bir bölge veya ülkeden gelen kahve çekirdekleridir.
Farklı lezzetleri bir araya getirerek daha dengeli tat sunduklarından dolayı harmanlar daha geniş bir kitleye hitap eder. Harmanı oluşturan kahvelerin çeşitleri ve yetiştirildiği ülkeler, karışım oranları ile birlikte paketin üstünde yazar. Tüketicinin harman veya tekli orijin kahve tercih etmesi onun damak tadıyla ilgilidir. Biri diğerinden daha kalitedir diye bir genelleme yapılamaz.
Fotoğraf kaynakları: 1, 2, 3, 4, 5